Iubeşte tradiţiile şi meşterii populari şi vrea să îi promoveze. Lumea satului oltenesc prinde viaţă în filmele şi în fotografiile lui.
Ar putea să vorbească ore în şir despre meşterii populari şi meşteşugurile din Olt. A bătut comunele şi satele judeţului ca să îi caute pe cei mai talentaţi şi ştie povestea fiecăruia. Le ştie necazurile, le ştie bucuriile şi îi vizitează periodic ca să vadă ce lucrări au mai făcut. De când lucrează ca referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt a învăţat să iubească lumea satului şi isteţimea oamenilor de aici. „Am mers în fiecare sat în căutarea meşterilor şi i-am găsit. Mulţi dintre ei erau consacraţi, pe alţii i-am găsit eu, iar pe alţii i-am avut la Şcoala Populară de Artă. Din păcate, acum sunt din ce în ce mai puţini şi nu pot face bani din meşteşugurile lor”, a spus Valeru Ciurea.
Fiecare zonă are tradiţiile ei
A realizat filme documentare despre meşterii populari din Olt, i-a fotografiat şi i-a prezentat în diferite expoziţii şi a încercat să reînvie unele tradiţii şi obiceiuri. Ştie ce comori ascunde fiecare colţişor din acest judeţ şi ce spectacol oferă oamenii cu ocazia diferitelor sărbători. „Sunt unele obiceiuri care le lasă fără cuvinte, te emoţionează. De exemplu, Iertarea de Florii care se face la Izbiceni când 20 de miri şi mirese care s-au căsătorit în anul în curs şi care nu trebuie să aibă copii. Intră în biserică, iar preotul le ţine o slujbă de iertare, în prezenţa naşilor. Un alt obicei este Govia care se ţine de Florii la Vişina, unde grupuri de băieţi se duc la părinţii ai căror copii au murit şi le iau tablourile, iar părinţii trebuie să le răscumpere”, a povestit Valeru Ciurea.
Film despre olarul Grigore Ciungulescu
Multe dintre aceste obiceiuri le-a descoperit pe vremea când era ziarist şi era corepondentul TVR. „