Cei 20.000 de militari trimişi de administraţia de la Washington în Haiti sunt criticaţi dur pentru modul în care au organizat până acum operaţiunile umanitare pe teritoriul statului din Caraibe. Sursa: Reuters
Criticile vin din mai multe părţi, însă cel mai vehement este şeful serviciului italian de protecţie civilă, Guido Bertolaso, scrie presa britanică.
„Ne lipseşte un lider, ne lipseşte o capacitate de coordonare care presupune mai mult decât disciplină militară. Americanii sunt extraordinari, dar, când ne confruntăm cu o situaţie haotică, au tendinţa să confunde intervenţia militară cu ajutorul de urgenţă”, explică Bertolaso.
Probleme de adaptare
Oficialul italian, care a coordonat cu succes eforturile umanitare după cutremurul din localitatea L’Aquilla, de anul trecut, deplânge faptul că soldaţii americani pierd, în general, contactul cu „teritoriul” şi cu organizaţiile internaţionale din Haiti.
„Numeroşi oameni sunt nerăbdători să arate că ţara lor este mare şi importantă”, adaugă Guido Bertolaso. Aceste aprecieri nu sunt însă împărtăşite de ministrul de externe italian, Franco Frattini, care s-a distanţat public de cele spuse de compatriotul său, aflat în Haiti de vineri.
Potrivit cotidianului american „Los Angeles Times”, majoritatea militarilor americani trimişi în statul caraibian sunt veterani ai războaielor din Irak şi Afganistan. Misiunea din Haiti este o noutate şi pentru ei, fiind acuzaţi, de multe ori, că nu fac tot ce le stă în putinţă pentru a ajuta populaţia.
UE trimite peste 300 de jandarmi
Miniştrii de externe din statele membre UE au decis ieri, la Bruxelles, trimiterea unui contingent de aproximativ 300 de jandarmi în Haiti. Franţa şi Italia urmează să trimită fiecare câte 100 de jandarmi. Olanda ar putea trimite circa 60, Spania şi-a anu