Printr-un decret emis de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la Chişinău s-a constituit la 14 ianuarie 2010 "Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist din Republica Moldova". Aceasta trebuie să-şi dea verdictul rapid, până la 1 iunie!
Instituţia este oare o formă de legitimare a noii puteri basarabene sau o iniţiativă civică şi ştiinţifică autentică? O imitaţie a "Comisiei Tismăneanu" sau o documentare solidă şi nepărtinitoare referitoare la comunismul de peste Prut?
Comisia de la Chişinău este formată din 30 de istorici, specialişti în drept, filosofi, sociologi şi filologi care vor lucra sub conducerea lui Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie. Acesta îi are în echipa de conducere pe Igor Caşu şi Sergiu Musteaţă, doctori în istorie, de asemenea. Până la 1 iunie 2010, preşedintele Mihai Ghimpu aşteaptă de la echipa sa de specialişti un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind "aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar". Prin decret prezindenţial, cei 30 de specialişti au datoria să studieze documentele şi materialele privind "activitatea principalelor instituţii implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar" şi să informeze periodic societatea despre activitatea lor. Ministerele şi celelalte autorităţi administrative centrale şi locale sunt îndrumate să acorde asistenţa necesară cercetătorilor.
La Chişinău deja au început să apară primele îndoieli privind scopurile şi posibilităţile tehnice ale "Comisiei Cojocaru". În primul rând, s-a pus în discuţie timpul scurt pe care îl are la dispoziţie echipa. În mai puţin de şase luni, "cei 30" trebuie să lămurească activitatea comunistă în Basarabia din 1917 şi până în zilele noastre! Nu cumva Mihai Ghimpu doreşte să folosească comisia ca "armă electorală" la alegerile general