Ţara noastră se clasează pe locul 16, într-un top al celor mai atractive 25 de destinaţii pentru investiţii străine din lume, realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney.
China, Statele Unite şi India ocupă primele trei poziţii în top. Pe locurile următoare se plasează Brazilia, Germania , Polonia, Australia, Mexic, Canada şi Marea Britanie.
Franţa nu a intrat în top 10, clasându-se pe locul 13, în vreme ce România a devansat Cehia, plasată pe locul 17 şi Rusia (18), potrivit ediţiei din 2010 a Indicelui Încrederii privind Investiţiile Străine Directe, citată de Mediafax.
Mexic a reuşit să intre din nou în top 10, după ce în ediţia din 2007 a fost plasat pe locul 19. Creşterea gradului de încredere a investitorilor faţă de Mexic se datorează învecinării cu Statele Unite. Practic, investitorii preferă să dezvolte proiecte în statele aflate în apropierea ţărilor de rezidenţă, pentru a-şi consolida poziţia, se precizează în studiu.
Totuşi, investitorii vor aştepta ca economia mondială să îşi revină din cea mai severă criză de la al doilea răboi mondial, înainte de a demara noi proiecte. Astfel, investiţiile străine directe vor rămâne la un nivel scăzut anul acesta.
Directorii de companii consultaţi apreciază că economia mondială va depăşi recesiunea de abia în 2011. Jumătate dintre aceştia au declarat că amână programele de investiţii, deoarece nu au de unde obţine finanţare şi iar evoluţia pieţei este incertă.
Dacă Banca Mondială anunţa că investiţiile ar trebui direcţionate către statele emergente, studiul A.T. Kearney arată că investitorii preferă economiile sigure, ale statelor dezvoltate.
Potrivit datelor publicate de BNR, în primele nouă luni ale anului trecut investiţiile strine directe au cumulat 3,72 miliarde de euro, adică mai puţin de jumătate faţă de perioada simila