Scenariul Greciei pare să se repete. De data aceasta, în Asia. Astăzi, agenţia de rating financiar Standard and Poor's a anunţat că a plasat Japonia sub supraveghere negativă din cauza datoriei publice uriaşe, care a atins pragul de 200% din PIB. Agenţia a ameninţat astăzi că va scădea ratingul suveran al celei mai îndatorate ţări din lume, întrucât încep să crească îngrijorările cu privire la datoria publică realizată în urma cheltuielilor uriaşe existe în urm
Scenariul Greciei pare să se repete. De data aceasta, în Asia. Astăzi, agenţia de rating financiar Standard and Poor's a anunţat că a plasat Japonia sub supraveghere negativă din cauza datoriei publice uriaşe, care a atins pragul de 200% din PIB.
Agenţia a ameninţat astăzi că va scădea ratingul suveran al celei mai îndatorate ţări din lume, întrucât încep să crească îngrijorările cu privire la datoria publică realizată în urma cheltuielilor uriaşe existe în urma planurilor de relansare economică.
Punerea sub supraveghere negativă denotă intenţia agenţiei de a reduce ratingul acestei ţări, care în prezent este "AA". Japonia a pierdut ratingul maxim "AAA" în 1998 chiar în momentul în care datoria sa a început să crească.
Relansarea economiei, cu orice preţ
Prezent la Bucureşti în cursul săptămânii trecute, unul dintre economiştii şefi ai Saxo Bank a încercat o comparaţie între situaţia Greciei şi cea a Japoniei. Christian Blaabjerg a declarat în cadrul unei dezbateri că deşi Japonia are o pondere în PIB a datoriei publice mult mai mare decât Grecia, totuşi situaţia acesteia nu ridică atât de mari probleme, întrucât datoria Japoniei, care se ridică undeva la nivelul de 220% din PIB, este internă.
În plus, economia Japoniei este mult mai solidă, chiar dacă nivelul datoriei este atât de mare.
Referitor la acest lucru, Susumu Kato, un economist al C