Frigul extrem a dus la instalarea situatiei de urgenta in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, astfel ca furnizarea catre consumatorii intreruptibili va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.
Acesta este a doua iarna consecutiva in care este declarata situatie de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, de data aceasta nemaifiind de vina conflictul ruso-ucrainean, ci temperaturile extrem de scazute care au dus la cresterea consumului populatiei, precum si la o serie de probleme in ceea ce priveste conditiile tehnice de livrare.
Una dintre problemele principale care ar putea interveni este cresterea importurilor de gaze naturale, ceea ce va duce la cresterea facturilor pentru populatie.
Autoritatile chiar iau in calcul varianta dublarii achizitiilor de gaze de la rusi.
"Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu 25 ianuarie, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Potrivit lui Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, situatia de urgenta va dura atat timp cat temperaturile vor fi mai mici de -20 de grade.
"Situatia de urgenta va dura atat timp cat vor dura temperaturile deosebit de scazute, sub 22 de grade. Cu tot ce inseamna industrie, necesarul de consum ar fi ajuns undeva la 83 de milioane de metri cubi pe zi, dar noi putem asigura in conditii normale circa 63 de milioane de metri cubi pe zi. De aceea, consumatorii intreruptibili vor fi opriti de la alimentarea cu gaze naturale", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Una dintre principalele amenintari p