Ratarea tintei de inflatie in 2009, pentru al treilea an la rand, a fost efectul unei politici fiscale total necorelate cu cea dusa de banca centrala, dar si a faptului ca, in acest an de criza, inflatia si-a pierdut cateodata statutul de obiectiv privilegiat al BNR, in fata altor indicatori la fel de importanti, potrivit declaratiilor facute ieri de membrii bancii centrale in cadrul unui seminar.
Tutunul a dat lovitura de gratie tintei de inflatie in 2009. Fara aportul cresterii preturilor la tutun, in special din cauza accizelor, Romania ar fi putut raporta o crestere de preturi de 2,8% si nu de 4,7%, cum a fost la final de an. Rezultatul ar fi fost mult sub tinta stabilita de BNR, de 3,5%, plus minus un punct procentual si un record absolut al ultimilor ani, cand indicele s-a plasat peste targetul fixat de BNR.
In mod normal, cresterile de accize ar fi trebui contracarate de BNR prin mecanisme de piata, asa incat inflatia sa reuseasca totusi sa se inscrie in target. Insa, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, lucrurile ar fi stat astfel daca atingerea tintei ar fi fost luata in calcul si de deciziile administrative ale guvenului Boc, ceea ce nu s-a intamplat anul trecut.
Guvernul a devansat pentru 2009 calendarul de majorare a accizelor la tutun, care initial fusese programat pentru 2010. "Cand decizia administrativa este luata in a doua jumatate a anului, efectul pe care il poate avea politica monetara, care sta in puterea BNR, asupra preturilor, este foarte redus", a spus Isarescu.
Apoi, ponderea tigarilor in cosul de consum, desi de doar 4,6%, s-a dovedit totusi prea mare luand in calcul ca a influentat serios valoarea finala a indicelui total si a crescut substantial pretul pentru intregul cos. Prin urmare, se poate considera ca si comportamentul de consum al romanului a fost un inamic al tintei BNR