După sesiunile de deprecieri de la sfârşitul săptămânii precedente, ieri am consemnat un rebound la Bursa de Valori Bucureşti, pe fondul unei lichidităţi de 12,65 milioane lei în piaţa regular. Principalii indici au deschis în jurul valorilor de referinţă pentru ca apoi, pe întreg parcursul şedinţei, majoritatea cotaţiilor să se menţină "pe verde". Totuşi, creşterile au fost modeste, de doar 0,66% şi 0,45% pe indicii BET şi BET-C. Un avans mai important (+1,72%), până la nivelul de 27.164,72 puncte, l-a realizat indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare.
"Se pare că ne înscriem pe o traiectorie descendentă şi este normal întrucât trendul devenise sufocant. 10 luni de creşteri fără o corecţie importantă e într-adevăr ceva neobişnuit, iar acum este de bun-simţ ca preţul acţiunilor să cunoască o mişcare corectivă, cel puţin", a declarat pentru Curierul Naţional Florin Cătinaş, broker la WBS România. În opinia sa, datele macroeconomice nu mai corespund actualelor paliere de cotare şi este de aşteptat ca aceştia mai degrabă să se deterioreze decât să vină în întâmpinarea aşteptărilor optimiste ale investitorilor din ultimele luni. "După părerea mea, preţurile la care se află acţiunile pe pieţele internaţionale nu sunt justificate din punct de vedere fundamental. Corecţia de 3% a indicilor Burselor mature din ultimele zile nici pe departe nu a adus cotaţiile la niveluri atractive. În următoarele luni ar trebui să vedem indicii mult mai jos, iar ştirile următoare probabil că vor fi de natură în primul rând să favorizeze un astfel de declin", a afirmat Florin Cătinaş subliniind că şi piaţa românească - ce păstrează un indice de corelare foarte ridicat - va urma aceeaşi traiectorie.
Ieri, cele mai multe transferuri, în valoare de 3,66 milioane lei, s-au realizat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) care s-au apreciat cu 2,05%, până la nivelul de 1,49