Daca va continua sa mimeze reformele si va cheltui fara noima bani de imprumut, Romania va ajunge in curand in pragul falimentului, avertizeaza analistii economici, citati de DailyBusiness.ro. Cel mai dificil an se anunta a fi 2013, cand statul va avea de platit 5,2 miliarde de euro numai catre FMI. Spectrul Greciei pluteste asupra finantelor publice romanesti.
Romania va primi transele restante de la Fondul Monetar International (FMI). Cele 2,3 miliarde de euro vor veni in luna februarie, urmate de miliardul de la Comisia Europeana. Astazi, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, va consemna "progresele" Romaniei.
Ne luam angajamente in privinta legii pensiilor, responsabilitatii fiscale, reducerii arieratelor din economie. Dar avem de-a face cu o reforma reala, sau cu una de fatada, menita a trage de timp pana ce vom reveni din nou pe crestere economica? Va rezolva iesirea din recesiune problemele Romaniei?
Intrebari la care analistii economici vin cu raspunsuri greu de acceptat de autoritati.
Joaca asta de-a reformele pana la urma va fi decantata candva, la fel ca in cazul GrecieiCristian Dinulescu, analist economic
"Si la ei, ca si la noi, statul a preferat sa se imprumute, decat sa isi faca curatenie in propria curte. Ei platesc deja nota de plata - au ajuns sa emita obligatiuni la un randament foarte mare, de 6,2%. Noi ne pregatim sa le-o luam pe urme", spune analistul Cristian Dinulescu.
Potrivit expertilor, chiar daca politica statului cu mainile in san in fata crizei se va dovedi eficace pana la urma, Romania fiind scoasa din criza de Occident, asta nu inseamna ca problemele vor disparea. Dimpotriva.
Reforma fiscala, cea a aparatului de stat, strategia investitionala si situatia datoriei publice transcend aceasta crizaBogdan Baltazar, consultant economic
"Chiar daca am reveni la