În Sri Lanka au loc alegeri prezidenţiale, primele alegeri în condiţii de pace după un război civil care a durat 40 de ani. Ceea ce nu înseamnă că spectrul unor noi violenţe s-a îndepărtat total în această ţară. Sri Lanka se poate "lăuda" cu unul dintre cele mai lungi conflicte civile : 40 de ani de insurecţie a minorităţii tamile, de religie hindusă, împotriva majorităţii singaleze, de religie budistă.
În Sri Lanka au loc alegeri prezidenţiale, primele alegeri în condiţii de pace după un război civil care a durat 40 de ani. Ceea ce nu înseamnă că spectrul unor noi violenţe s-a îndepărtat total în această ţară.
Există un paradox al informaţiei : dramele care au loc pe Pământ sunt mult mai numeroase decât capacitatea noastră de a ne focaliza asupra lor. Mediile de informare ştiu acest lucru : bietul cetăţean supus bombardamentului informatic nu se poate concentra în acelaşi timp şi asupra unei catastrofe naturale precum cea din Haiti şi asupra numeroaselor conflicte în curs, precum cele din Afganistan, Irak, Darfur, zona Marilor Lacuri din Africa sau Orientul Apropiat şi asupra altor dezastre cum ar fi cel din Somalia, unde nu există practic putere statală.
Lumea în care trăim este plină de drame, care ne sunt oarecum prezentate pe rând de către mediile de informare. În ultima vreme, am fost bombardaţi cu Haiti, ceea ce nu înseamnă că în restul lumii răul şomează.
Iată, de exemplu, Sri Lanka, o ţară care poate fi pusă, alături de Haiti, pe lista celor mai nefericite ţări de pe glob. Ca şi Haiti, Sri Lanka este o insulă, pe vremuri se numea Ceylon. Ca şi Haiti, insula este paradisiacă, dar oamenii au transformat-o într-un infern. Ca şi Haiti, Sri Lanka a fost o colonie, care a trecut dintr-o mână în alta, întâi a fost portugheză, apoi olandeză, apoi britanică.
Dacă Haiti a fost una dintre ţările cele mai spoliate de pe glob, Sri Lanka se p