Măi să fie! Cum aşa? Cum se poate întoarce PSD-ul la "identitatea ideologică" a partidului? Care identitate ideologică? Cea iliesciană, cea consfinţită în statut sau cea consacrată de baronii locali?
După ce Cristian Diaconescu şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Adrian Năstase, acesta a anunţat că va prezenta un document legat de identitatea ideologică a partidului, astfel încât - citez! - "unii colegi să înţeleagă în ce partid se află". Din echipa care se conturează mai face parte şi Victor Ponta, peştişorul alunecos al social-democraţiei româneşti. Victor Ponta a lansat deja o maximă antologică: intelectuali sunt toţi cei care au reuşit să citească mai mult de 10 cărţi. În plus, acelaşi Victor Ponta a mărturisit şi o speranţă a lui, legată de politica românească: trecerea lui Crin Antonescu la PSD.
Mă întreb oare ce înţeleg din toate astea baronii PSD din Brăila! Gheorghe Bunea Stancu, de pildă, cred că a rămas perplex când a auzit de această formulare ambiguă, bizară, a lui Adrian Năstase: identitate ideologică. Adică cum vizavi ca şi respectiv? Păi, are buletin de identitate, ca toţi oamenii, nu? Iar ideologiile - istoria ne-a dovedit-o! - fac rău la sănătate şi la buzunar. Apoi, vă imaginaţi, primarul Simionescu, mult mai sensibil la chestii "intelectuale", a calculat rapid, după socoteala lui Ponta, dacă e sau nu intelectual. Şi i-a ieşit, dom'le, era imposibil să nu-i iasă, sigur că a citit mai mult de 10 cărţi.
Mă întreb, iarăşi, oare câţi membri PSD ar fi în stare, după câteva luni de cursuri intensive, să reproducă din memorie conţinutul celor unsprezece puncte pe care - cică! - le-ar susţine social-democraţia modernă. Şi oare ce ar înţelege ei din următoarele formulări: "susţinerea comerţului etic şi echitabil, bazat pe dialog, transparenţă şi echitate"; "sistem de taxare progresivă"; "suveranitatea principiul