Strânsă cu uşa de Consiliul Judeţean Dolj, firma Lactido a fost de acord să livreze lapte elevilor doljeni la jumătate faţă de preţul cerut.
După patru luni, timp în care producătorii de lactate Lactido şi Dorna au stors la maxim bugetul alocat în Dolj programului „Laptele şi cornul”, elevii nu vor mai bea lapte la suprapreţ. Lactido, firma câştigătoare a licitaţiei, a semnat contractul de distribuţie a laptelui pentru cei peste 70.000 de elevi doljeni.
În luna septembrie a anului trecut, societatea a fost desemnată câştigătoare absolută a licitaţiei deschise pentru distribuţia laptelui. Paradoxal, firma craioveană nu a fost mulţumită de rezultat şi a contestat licitaţia, mai întâi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, apoi în instanţă. La fel ca Lactido a procedat şi Dorna, o altă participantă la licitaţie, care însă nu câştigase. Şi asta pentru că, în urma procedurii de negociere directă organizată de Consiliul Judeţean, cele două firme au obţinut un preţ dublu faţă de cel ofertat la licitaţie, adică 0,68 de lei. Astfel, timp de patru luni, Dorna şi Lactido au obţinut peste 3 milioane de lei.
Autorităţile au pus însă piciorul în prag. „Le-am spus că ar fi bine să semneze, iar domnul Tăbăcioiu (directorul Lactido-nr.) ne-a cerut un timp de gândire. Le-am spus că dacă instanţa le dădea câştig de cauză, se relua licitaţia”, a spus Dan Mogoş, vicepreşedintele CJ Dolj. Practic, exista posibilitatea ca Lactido să obţină în instanţă reluarea licitaţiei, numai că, în urma celei de-a doua proceduri de atribuire, era posibil să nu mai fie declarată câştigătoare.
„Laptele şi cornul" ar putea fi oprit în 2010
Autorităţile judeţene spun însă că circul prilejuit în fiecare an de organizarea licitaţiilor pentru contractele în valoare totală de aproximativ 13 milioane de lei s-ar putea încheia în 2010. Potrivit vicepreşedintelui C