Averea financiară netă a românilor, raportată la PIB-ul ţării, va rămâne la cel mai redus nivel din Europa de Est pentru încă cel puţin doi ani de acum înainte, conform unui studiu UniCredit, citat de site-ul conso.ro. Cel mai bine la capitolul financiar stă populaţia din Croaţia, Cehia şi Slovacia, unde averea netă a acesteia este de aproximativ 40% din PIB.
În România, averea financiară netă a populaţiei a crescut în 2009 la 11,6% din PIB, fiind de aproape 3 ori mai mare decât cea înregistrată în anul anterior. Averea netă este calculată ca diferenţă între activul financiar al populaţiei (depozite, acţiuni, obligaţiuni) şi datoriile financiare (credite). În ciuda dinamicii puternice de creştere, mult superioară ţărilor din regiune, românii se clasează în continuare în urma vecinilor din Europa de Est după acest criteriu. În Rusia, averea financiară netă a populaţiei a cumulat în 2009 aproape 15% din PIB, iar în Bulgaria a ajuns la peste 17% din PIB.
În Croaţia, Ungaria, Polonia şi Turcia procentul se situează între 30% şi 40% din PIB, în timp ce populaţia din Cehia şi Slovacia deţine o avere netă de aproximativ 40% din PIB-ul ţării.
Nici previziunile pentru anii ce urmează nu sunt mai îmbucurătoare pentru România. Chiar dacă va continua tendinţa de creştere, averea netă a românilor se va ridica la 14,3% din PIB în 2011, în continuare cel mai scăzut nivel din Europa de Est. "Aceste estimări sunt bazate pe câştigurile atractive generate de depozitele bancare şi pe buna performanţă a pieţelor locale de obligaţiuni. Relansarea rapidă a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la creşterea valorii activelor deţinute de populaţia din Europa Centrală şi de Est", a precizat Debora Revoltella, şef al departamentului de Analiză Strategică pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit.
Românii au acumulat prea multe datorii
@N