Preeclampsia este o condiţie patologică asociată sarcinii, ce rezidă în apariţia unei hipertensiuni arteriale, însoţită obligatoriu de proteinurie (prezenţa de proteine în urină), după săptămâna a 20-a de sarcină. Nedepistată şi netratată corect, preeclampsia poate conduce la o complicaţie extrem de gravă - eclampsia -, ce pune în pericol viaţa mamei şi a fătului. Eclampsia constă în producerea convulsiilor la o gravidă cu preeclampsie. Eclampsia poate afecta grav organe vitale (creier, rinichi, ficat), poate induce coma sau poate provoca moartea mamei şi a fătului.
DIFERITĂ DE HIPERTENSIUNE
Preeclampsia nu trebuie confundată cu simpla hipertensiune arterială, ce poate complica, de asemenea, până la 20% dintre sarcini. În acest caz, poate fi vorba despre o hipertensiune arterială gestaţională, apărută în timpul sarcinii, despre o hipertensiune cronică, de care femeia era sau nu conştientă şi care e depistată în primele 20 de săptămâni de sarcină, fie despre agravarea, în timpul sarcinii, a unei hipertensiuni recunoscute ca preexistentă. În toate aceste cazuri nu există însă proteinurie (se ştie că, în mod fiziologic, nu există proteine în urină).
Preeclampsia apare la 3%-7% dintre gravide, eclampsia complicând aproximativ 8/1000 de naşteri. În 70% din cazuri, convulsiile apar în timpul sarcinii, iar în 25% din cazuri, după naştere, de obicei în primele 1-4 zile. Riscul complicaţiilor este cu atât mai mare cu cât preeclampsia apare mai devreme, după 20 de săptămâni de sarcină, şi evoluează mai sever.
CAUZE PROBABILE
Cauzele maladiei nu sunt pe deplin cunoscute, ceea ce, din păcate, limitează prevenirea şi depistarea precoce a gravidelor susceptibile a o dezvolta. Sunt incriminate anomalii ale placentei şi ale vaselor de sânge utero-placentare, un dezechilibru endocrin indus de sarcină, cu prevalenţa factorilor presori, scăder