Teatrul Naţional din Timişoara construieşte o fabrică de decoruri în Parcul Industrial Freidorf. Proiectul iniţiat de Teatrul Naţional din Timişoara este primul de acest gen din România.
Potrivit directorului adjunct, Ioan Rizea, în Europa mai sunt câteva instituţii care au propria fabrică de decoruri, însă în România proiectul este unicat. Fabrica se va construi în zona Freidorf şi va permite mutarea depozitelor din centru la periferie.
„Toate obiectele de decor vor fi mutate acolo, iar spaţiile din clădirea centrală vor fi folosite strict în scop cultural”, a spus Rizea. Referitor la fabrica în sine, Rizea nu a putut preciza costurile exacte şi nici data la care vor începe lucrările. „Suntem în stadiul de organizare a licitaţiei. A fost şi o contestaţie, dar finanţarea este asigurată de Ministerul Culturii”, a mai spus directorul adjunct.
Decoruri pentru toată ţara
Reprezentanţii Teatrului Naţional din Timişoara spun că fabrica va avea capacitate de producţie şi pentru celelalte teatre din ţară, dar numai spre vânzare. „Putem face decoruri şi să le vindem. Să le producem doar pentru închiriere nu este avantajos din punct de vedere economic”, a mai spus Ioan Rizea.
Premieră într-o sală nouă
La viitoarea fabrică vor lucra aproximativ 40 de oameni, tâmplari, butafori sau croitori care lucrează şi în prezent la Teatrul Naţional din Timişoara. Instituţia a mai finalizat chiar ieri un proiect de succes. Sala 2 din Timişoara a fost renovată complet, iar aseară s-a ţinut acolo premiera spectacolului „Revizorul”, de Gogol, în regia lui Petru Vutcărău.