Leninul de lîngă noi. Ioana Ciocan a plantat trei metri de bomboane şi ciocolată pe soclul lui. Mesajul e unul simplu şi important: să nu ne mai negăm istoria în felul în care o facem. A ieşit o idee simpatică, una care mi-a făcut plecarea plăcută de la locul de muncă. Nasol e că n-am reuşit să ajung să mănînc o bucăţică din Lenin – e mult prea înalt soclul. Ar fi fost un canibalism plăcut, comuniune cu trecutul:)
foto: Adrian Holerga
„Statuia este efemeră, la fel ca şi arta. Statuia lui Lenin realizată de Boris Caragea a stat 30 de ani pe soclu însă bronzul a provenit din statuia lui Carol 1. Acum se vorbeşte să se topească Caragea, adică se tot distrug opere. Capul lui Caragiale a fost făcut pe corpul lui Lenin, statuia Ioanei D Arc a fost transformată în Mihai Viteazu, probabil este vorba despre comoditatea artiştilor.”
Pentru Ioana Ciocan un pas foarte dificil a fost acela de a se apuca de statuie. “M-am gândit foarte bine înainte dacă vreau să mă expun la aşa ceva.”, declară aceasta. Altă dificultate a fost obţinerea aprobărilor şi bineînţeles amplasarea statuii în Piaţa Presei Libere. “Noi prima oară dăm în cap şi abia apoi ne interesăm despre ce este vorba, este caracteristic românilor. Nici măcar nu încercăm să înţelegem despre ce este vorba”, este de părere Ioana Ciocan care deşi nu a primit ameninţări a primit foarte multe sugestii de a nu se apuca de o asemenea statuie. (Cotidianul)
Pe soclul pe care a stat Lenin (fost Carol I, topit apoi), la Casa Presei, eu i-aş fi amplasat capul uriaş al statuii tăiate, de dragul lui Caragiale, şi i-aş fi amplasat un cod de bare şi o etichetă pe care să scrie 80% reducere. Ar fi fost mai cinstit.
Sau poate aş fi pus colosul de 7 metri cu două capete: Caragiale şi Lenin.
Ioana Ciocan spune ca nu respectam arta sub pretext ca e comunista, ca avem o traditie lunga de topit şi distrus în