Inspirat ca de obicei românul a scos acea zicere despre lucrurile foarte preţioase, despre iubitele cele mai adorate: "Mi-e dragă ca lumina ochilor". Cu alte cuvinte, a putea să priveşti lumea din jurul tău, a putea să vezi curcubeul, drumul, mama, caietul de note al copilului, emisiunea de la televiziune, a putea să citeşti o carte, toate astea sunt fericiri greu de evaluat.
Constaţi cât de preţioasă este vederea abia când ajungi să-ţi lipsească, abia când trebuie un binevoitor să te ia de mână şi să te treacă strada, abia când ai nevoie să-ţi pipăi cu bastonul alb drumul.
BOLI ALE VEDERII
Nu puţine sunt bolile de ochi care afectează vederea. Dintre acestea, cele mai serioase sunt glaucomul şi cataracta. În cazul cataractei, când se aşterne ceaţă peste vedere, soluţia este operaţia. Şi anume, cristalinul tulburat se înlocuieşte cu un cristalin artificial, care-ţi înapoiază o vedere bună. Glaucomul înseamnă creşterea presiunii în interiorul ochiului şi această apăsare pe nervul optic îl strică definitiv, ajungându-se la nevedere.
În cazul glaucomului, la o anumită fază, se recomandă un tratament cu picături, dar într-o etapă avansată a bolii trebuie să intervină chirurgul cu o operaţie care, din păcate, nu-ţi redă privirea de altădată, ci doar ţi-o conservă pe cea existentă, frânând procesul de orbire.
GLAUCOM SAU APA NEAGRĂ
Explică intervenţiile chirurgicale în aceste boli col. dr Gheorghe Anghel, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central. Cel mai frecvent glaucom, din păcate, nu dă semne. Şi, spre deosebire de criza de glaucom, cea care e însoţită de dureri teribile, acest glaucom obişnuit se descoperă întâmplător. În popor, glaucomul este numit apă neagră, adică orbire. Este o boală a nervului optic, care este distrus de creşterea tensiunii în ochi. Boala evoluează insi