Oferta de pâine, aliment de bază, este extrem de bogată: prăjită, fără sare, albă, neagră, cu ceapă, cu seminţe... Specialistul nostru, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, ne ajută să alegem.DIN GRÂU INTEGRAL
Din păcate, pâinea zilelor noastre nu mai seamănă cu pâinea din vremurile biblice, spune specialistul nostru. Pe vremea aceea, pâinea se făcea dintr-o specie de grâu care azi nu se mai cultivă, şi anume spelta.
Grâul se măcina cu mori cu piatră, realizându-se un măciniş total, şi, astfel, se păstrau calităţile bobului. Era o pâine foarte hrănitoare întrucât nu erau îndepărtate vitaminele, germenii. Calitatea superioară era dată şi de faptul că nu se folosea drojdie, ci maia, obţinută prin fermentarea strugurilor.
În trecut, oamenii săraci erau cei care mâncau pâine neagră, în timp ce pâinea albă era preferată de aristocraţi. Situaţia s-a schimbat în secolul al XX-lea, pâinea neagră fiind la mare căutare pentru valoarea sa nutritivă superioară.
OBEZITATE
Pâinea albă se prepară dintr-un grâu comun, moale, care are amidon.
Românii sunt mari consumatori de pâine şi ocupă un loc fruntaş printre ţările din Europa când este vorba de aşa ceva. "Trist este că sunt destui cei care aleg să consume pâine albă. Trist, pentru că pâinea albă este lipsită de multe elemente nutritive de care are nevoie organismul nostru", spune specialistul nostru.
Pâinea albă este dezechilibrată din punct de vedere al profilului nutriţional, are un indice glicemic crescut. Excesul de pâine de acest fel poate duce la îmbolnăvirea pancreasului şi la rezistenţă la insulină. Pe de altă parte, creşte riscul apariţiei de obezitate şi al bolilor cardiovasculare. Avantaj: pâinea albă nu se alterează.
VITAMINE ŞI FIBRE
Acesta este sfatul specialistului nostru,