Forumul Economic Mondial de la Davos - Elvetia, care incepe maine, va aduna la un loc cei mai influenti bancheri din lume, care anul trecut, din cauza crizei financiare pe care tocmai o generasera, au ales sa stea departe de lumina reflectoarelor.
Desi imaginea lor nu este una buna, iar opinia publica ii considera in continuare principalii vinovati pentru criza financiara mondiala, in special dupa ce anul trecut au primit salarii si bonusuri in valoare de milioane de dolari, executivii din sectorul bancar vor veni in numar mare la Davos, Elvetia. Aici ei vor putea lua pulsul mediului economic, vor purta discutii cu cei mai importanti directori, cu reprezentantii organismelor de reglementare si cu liderii mondiali. Prezenta la intalnirea ce va avea loc intr-o statiune de schi din Elvetia va fi pe de-o parte o mutare strategica pentru consolidarea imaginii.
Bancherii mai au insa un motiv pentru a merge la forum. Ei vor incerca sa convinga organismele de reglementare sa nu implementeze de o maniera stricta masurile cuprinse in planul lui Barack Obama, prin care se doreste limitarea activitatii pe bursa a bancilor si a marimii acestora.
Ei se vor opune divizarii institutiilor financiare masive si vor insista asupra ideii ca autoritatile trebuie sa gaseasca o noua solutie pentru problema institutiilor "prea mari pentru a se prabusi".
"Problema nu este ca institutiile sunt prea mari, ci ca acestea si-au construit legaturi cu bataie lunga", a spus un bancher. Executivii spun ca ei vor incerca sa se impotriveasca reformelor, insa vor evita sa intre in lupta despre care a vorbit saptamana trecuta Obama.
Invitati de seama, absenti putini
In acest an vor sosi la Davos reprezentantii celor mai mari banci, in numar de 235, cu 23% mai multi ca anul trecut. Robert E. Diamond, presedintele Barclays, si Vikram Pandit, directorul executiv al C