Doctorul născut la Cluj a participat la naşterea a 50.000 de copii în Brăila şi îşi continuă misiunea cu aceeaşi dăruire şi entuziasm ca acum 37 de ani când a venit la Brăila.
S-a născut într-o familie de medici şi a înţeles de la tatăl său că Medicina era una dintre profesiile relativ independente în comunism. A decis să se îndrepte către această profesie şi să fie alături de viitoarele mămici în momentul naşterii. La Brăila a ajuns prin repartiţie, imediat după terminarea facultăţii.
Primii patru ani i-a petrecut în localitatea Gemenele ca medic de circă. A urmat apoi „secundariatul în Bucureşti pentru că apreciez Şcoala de Obstetrică-Ginecologie de acolo".
Cunoaşte ca nimeni altul evoluţia sistemului sanitar din 1950 până acum şi spune cu convingere că am avut şi avem un corp medical de excepţie, dar recunoaşte că numărul celor care se îndreaptă spre Medicină este tot mai mic.
„Elitele, câte au mai rămas, pleacă la pensie sau într-o lume mai bună. Elita tânără îşi face curaj şi pleacă şi probabil că nu se va mai întoarce niciodată", a spus dr. Lucian Căprariu care adaugă: „Politizarea excesivă din ultimii 20 de ani şi înlocuirea criteriului profesional cu cel politic este unul dintre cancerele sistemului sanitar, poate mult mai rău şi decât subfinanţarea".
Schimbări majore în profilaxie
Dr. Căprariu spune că schimbările majore din ultimii ani sunt în profilaxie şi toate acestea trebuie introduse şi la noi.
„Ştiinţa medicală a ajuns la un nivel bulversant de diferit faţă de ceea ce am învăţat în facultate. Din facultate au rămas valabile cunoştinţele de anatomie şi de fiziologie, plus câteva principii de medicină. Trebuie să fii în pas cu noutăţile, să fii la curent cu tot ce se întâmplă", explică medicul.
Progresul manifestat şi în industria farmaceutică nu este nici el deloc de neglijat.
„Bolile cardiovasculare