Producatorul de medicamente LaborMed Pharma, controlat de fondul de investitii Advent International, a prelungit cu 11 mil. euro o linie de credit de 50 mil. euro, contractata in 2008 de la UniCredit Bank Austria.
"Dupa achizitia brandurilor Ozone si PlantExtrakt aveam nevoie de capital de lucru, pentru a finanta vanzarile acestor produse", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed.
Compania a preluat in iulie anul trecut portofoliul de 400 de produse al companiei Ozone, precum si brandul acesteia, iar ulterior, in septembrie, a cumparat si 12 branduri de produse fitoterapeutice de la compania clujeana PlantExtrakt.
Stead a precizat ca odata cu preluarea brandurilor s-au achizitionat si stocurile, iar nevoia de capital de lucru este cu atat mai mare cu cat banii se recupereaza din piata dupa 270 de zile.
In legatura cu creditul de 50 mil. euro din 2008, seful LaborMed spune ca a fost folosit atat pentru finantarea achizitiei LaborMed de catre Advent, cat si pentru capitalul de lucru. Creditul este acordat acum de o banca din acelasi grup, Bayerische Hypo und Vereinsbank.
Producatorul avea anul trecut o tinta de vanzari de 60 mil. euro, iar in urmatorii trei ani afacerile ar putea urca la 150 mil. euro. Aproximativ 10% din vanzari merg la export, insa pentru urmatorii trei ani planul este ca livrarile externe sa ajunga la 30%. In ceea ce priveste portofoliul de pe piata interna, producatorul a renuntat anul trecut la circa 10-15 produse si ar mai putea adopta aceeasi strategie si in cazul altor medicamente, in special din categoria celor cu prescriptie. Toti producatorii farma au fost puternic afectati anul trecut de reducerea preturilor. Piata de medicamente se ridica la 1,8-1,9 mld. euro, iar alti producatori sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Biofarm.
Producatorul de medicamente LaborMed Pharma, controlat de fondul d