Doua fonduri de investitii au ridicat miza in piata serviciilor medicale private, unde valoarea achizitiilor ar putea ajunge la 60 mil. euro, daca preluarea Centrului Medical Unirea (CMU) se parafeaza pentru 40 mil. euro.
Vanzarea MedLife din noiembrie anul trecut pentru 20 mil. euro catre un fond al Société Générale si intrarea in linie dreapta a tranzactiei cu un pachet majoritar de actiuni la CMU au readus in atentia investitorilor sectorul de sanatate, care a mai avut o perioada de efervescenta in 2007, cand mai multe firme de private equity au plusat cu 30 mil. euro.
Extindere, extindere si iar extindere
Valoarea clinicilor private a crescut in ultimii trei ani pe fondul extinderii puternice si al cresterii veniturilor pe care le obtin in principal din zona de retail.
Anul trecut, spre exemplu, clinicile au continuat sa creasca cu procente care au ajuns si la 80%, in conditiile in care climatul economic general a fost advers, iar majoritatea domeniilor au intrat pe scadere.
Marjele de profit s-au conservat si acestea, iar premisele pentru 2010 sunt de mentinere a ritmului ascendent.
"La inceputul anului 2009 estimam ca nevoile medicale nu se inscriu pe o lista de asteptare intre prioritatile populatiei si ca ele nu fac parte din categoria produselor de lux, ce vor fi uitate pe rafturile magazinelor. Se pare ca am anticipat corect, ca dovada aceasta crestere importanta, chiar daca nu la nivelul la care am fi putut creste in conditii normale", a spus Sergiu Negut, directorul executiv al CMU.
Chiar daca dinspre zona de corporate clinicile au avut scaderi, acestea au fost compensate de incasarile din retail (cash). Per ansamblu insa rezultatele foarte bune de anul trecut au atras fondurile de investitii ca un magnet.
Intrate in linie dreapta, discutiile de preluare s-au purtat cu noua interesati in cazul MedLife, s