Astăzi, până la ora 13.00, trupul neînsufleţit al regizorului Horea Popescu este depus în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional. Înmormântarea regizorului care a pus în scenă în 1964 spectacolul „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu, la Teatrul Naţional, va avea loc la Cimitirul Bellu. Sursa: Teatrul Național Regizorul Horea Popescu a trecut în nefiinţă, duminică, 24 ianuarie. Luni, ar fi împlinit 84 de ani, pentru că era născut pe 25 ianuarie 1926, la Zlatna, judeţul Alba. A fost un mare regizor de teatru şi film, animator al scenei româneşti, director artistic al Naţionalului timp de peste două decenii, care a obţinut pentru montările sale numeroase premii. În ultimii ani, când sănătatea l-a îndepărtat de scenă, s-a retras discret, fără însă ca teatrul să lipsească vreo clipă din preocupările sale.
Colegii din Teatrul Naţional (TNB), care l-au avut alături ca artist şi ca director, îi resimt dispariţia ca pe o imensă pierdere.
Jumătate de veac de carieră
Activitatea sa regizorală s-a desfăşurat pe parcursul a jumătate de veac. După primele spectacole în teatre din provincie şi la Teatrul Giuleşti, se „instalează” la Teatrul Naţional din Bucureşti, al cărui prim- regizor a fost o perioadă îndelungată.
Este primul regizor care a obţinut Premiul criticii teatrale, iar ultimul său premiu a fost în 2003 când a fost dinstins cu UNITER pentru întreaga activitate. Artist proteic, cu o viziune de o originalitate şi o forţă remarcabile, el rămâne în istoria spectacolului românesc de teatru printr-o serie de montări grandioase cu statut de monumentalitate, concepute riguros, cu o forţă deosebită a ideii şi în expresie simplă, esenţializată.
100 de spectacole
Autor, de-a lungul unei cariere de aproape şase decenii, a peste o sută de spectacole, Horea Popescu s-a distins ca un campion al reteatralizării te