Articolele de astăzi ale lui Dragoș și Costi mi-au amintit de o întrebare pe care mi-am pus-o în urmă cu aproape un an și căreia i-am răspuns în martie 2009, la împlinirea a 9 ani de la apariția ”Clujeanului”. Situația de atunci, primele efecte ale crizei și decredibilizarea statutului de jurnalist s-au accentuat.
Greșelile și jocurile de interese făcute de anumiți reprezentanți ai mass-media au continuat și anatema s-a întins asupra întregii bresle. Nu are sens să le enumăr, îmi amintesc doar momentele în care apăream în fața studenților și încercam să-i conving că și-au ales o profesie onorabilă, în care merită să-și construiască o carieră. Asta, în condițiile în care găseam cu greu argumente să mă conving și să mă motivez pe mine că, în ziua de azi, mai merită să fii jurnalist.
Mai jos este răspunsul pe care l-am (și mi l-am) oferit atunci. Și care a rămas neschimbat.
Așadar, mai merită să fii jurnalist în ziua de azi? Să luăm argumentele pe rând.
Din punct de vedere financiar. Presa nu e un domeniu care să ofere salarii fabuloase. E nevoie să treacă ceva ani până îţi faci un nume şi, eventual, obţii o funcţie, pentru a ajunge la un salariu decent, din care să-ţi poţi permite ratele la un apartament şi o maşină mică ori până îţi poţi permite să faci o vacanţă pe o plajă însorită la Mediterana sau Adriatica. Bineînţeles, dacă îți faci munca în mod onest. Sunt multe alte domenii în care se câştigă mult mai bine, încă de la început, sau care au perspective mult mai tentante.
Statutul social. Există această iluzie a puterii pe care ar avea-o presa. Este reală doar într-o anumită măsură. În aceeaşi măsură în care eşti respectat pentru ceea ce faci, pe atâta desconsiderare şi ură aduni. De câte ori nu aţi auzit expresiile „scormonitori în gunoaie” ori, cea mai frecventă în ultima perioadă, „presa e de vină”? De câte ori nu aţi gândit sau a