7,7 miliarde de lei vechi. Atât a costat reabilitarea unei porţiuni de 20 de metri liniari din taluzul falezei brăilene. Rezultatul este extraordinar, o zonă distinsă, elegantă, o îmbinare perfectă de formă şi culoare, plăcută ochiului. O zonă care te îmbie la plimbare şi meditaţie.
Din păcate însă, după doar câţiva paşi, filmul se rupe şi te trezeşti dintr-odată, pe aceleaşi vechi alei pline de gropi, invadate de buruieni, excremente şi gunoaie. Şi te cuprinde furia. De ce doar atât, başca pe atât de mulţi bani?
Pentru că, sincer, mi se pare o sumă uriaşă 7,7 miliarde pentru doar 20 de metri, adică aproape 400 milioane de lei vechi pentru fiecare metru liniar. Mie mi se pare scump, dar, la urma urmei, cine sunt eu să mă înfurii şi să fac asemenea afirmaţii!? Eu sunt doar un contribuabil oarecare, obligat prin lege să-şi achite taxele şi impozitele. Cel puţin asta vor să cred autorităţile. Mai sunt şi ziarist, dar nici asta nu m-ajută deocamdată. Bunea Stancu, preşedintele CJ, a spus clar în conferinţă de presă, iar primarul Aurel Simionescu, aflat în imediata lui apropiere l-a aprobat tacit, neluând poziţie, că doar "n-a ajuns slugoiu' lu' Obiectiv" ca să dea socoteală cum se cheltuie banul public! Aşa că, până autorităţile vor înţelege că sunt obligate să informeze cetăţenii despre modul în care sunt cheltuiţi banii din buget, mă resemnez cu promisiunea primarului că, scump sau nu, restul de până la 1.000 metri liniari (cât măsoară întreaga zonă de promenadă a falezei, respectiv între Moara Violatos şi Ştrandul pentru Copii), se va face "în timp, funcţie de sursele de finanţare". Asta, deşi sunt conştientă că până vor fi identificate din nou fonduri va curge multă apă pe Dunăre.
Dar, până la urmă, poate că şi Stancu are dreptate: de ce mor eu de grija cheltuirii banului public la Brăila, când România toată e campioană la aruncat ba