În timp ce autorităţile şi operatorii socotesc în paralel scăderea continuă a numărului de turişti din peninsula elenă, grecii visează la sosirea românului petrecăreţ şi cheltuitor. Sursa: Codrin Prisecaru
„Românii sunt ca noi, doar că nu vorbesc aceeaşi limbă”, spune Akis Spiratos, un agent de turism grec, concentrând în câteva cuvinte filosofia turistului român şi relaţia istorică construită pe traseul Bucureşti- Atena, cu opriri dese în Halkidiki sau Katerini.
Akis ne povesteşte, de fapt, ceva simplu: românul trăieşte şi petrece astăzi până la ultimii bani, fără să-i pese de ziua de mâine. Tocmai de aceea grecii îi aşteaptă cu sufletul la gură pe turiştii români. Astăzi, mai mult ca niciodată pentru asta: ca să-i ajute să iasă din criză.
Deşi nu sunt la fel de numeroşi ca germanii, englezii sau francezii, românii sunt buni cheltuitori şi mai puţin pretenţioşi. Iar turismul grecesc, construit haotic şi aflat şi el acum în plină derivă, are disperată nevoie de o infuzie de capital. Mai ales în condiţiile în care 2009 a îngroşat datoriile pe care agenţii străini, din mai multe ţări, le au către hotelieri.
Turismul, care ar fi trebuit să fie aici o barcă de salvare pentru ieşirea din impasul economic, este ajutat să se scufunde chiar de către autorităţi.
Rege în vacanţă, „cerşetor” acasă
Operatorii spun că oficialii datorează milioane de euro atât agenţilor, cât şi hotelierilor, pentru organizarea diferitelor evenimente şi infotripuri pe care „au uitat” să le plătească. Aproape 200.000 de români şi-au petrecut vacanţa 2009 în Grecia.
Nu se compară cu cele două milioane de germani sau cu tot atâţia englezi, dar pentru greci sunt cel puţin la fel de importanţi.
„Să vă dau un exemplu. Vine un român, se cazează la patru stele, pune mâna pe telefon şi zice că în cameră