Deoarece sunt mai scumpe, bancile se feresc sa emita carduri cu cipBancile ar putea fi obligate din 2011 sa plateasca o penalitate pentru fiecare card fara cip pe care il au in portofoliu, amenda avand insa o valoare modica, de circa 1 eurocent/card, dar fiind reinnoita trimestrial, potrivit directivei Comisiei Europene emisa in decembrie 2009 - SEPA -Regions EMV Migration Complier.
In 2009, doar 16% din cele 12 milioane de carduri existente in Romania erau cu cip. Astfel, daca amenda s-ar aplica acum, suma totala care ar trebui achitata de bancile din Romania s-ar ridica la circa 100.000 de euro.
Data fiind valoarea destul de mica a penalitatilor, cel mai probabil, cele mai multe dintre banci vor prefera sa le plateasca, decat sa inlocuiasca intregul portofoliu, ceea ce ar presupune costuri mai mari pentru emiterea cardurilor, au spus pentru DailyBusiness.ro surse din piata bancara. Emiterea unui card cu cip costa cativa euro, iar cele mai mari banci din Romania au in portofoliu milioane de carduri.
Bancile din tarile membre ale sistemului unic de plati SEPA (Single European Payment Area), inclusiv toate bancile active in Romania, s-au angajat ca in 2010 sa emita numai carduri cu cip.
Insa pana la emiterea noii norme europene, in decembrie 2010, nu exista vreun act care sa le oblige sa inlocuiasca intregul portofoliul de carduri cu produse cu cip, conform acelorasi surse bancare.
Ca urmare, cele mai multe din bancile de pe piata locala fac schimbarea cardurilor din modelul banda magnetica cu noul model, bazat pe tehnologia cip, doar atunci cand cardul expira, iar banca trebuie sa il inlocuiasca. Deoarece sunt mai scumpe, bancile se feresc sa emita carduri cu cipBancile ar putea fi obligate din 2011 sa plateasca o penalitate pentru fiecare card fara cip pe care il au in portofoliu, amenda avand insa o valoare modica