Consultantii chestionati de ZF se feresc la ora actuala sa dea verdicte despre cum va arata piata imobiliara in 2015 in conditiile in care la ora actuala piata are mai multe incertitudini decat cifre clare, iar cea mai mare parte a previziunilor facute in 2004 pot starni zambete. Politica, fotbalul si, in ultimii cinci ani, imobiliarele, au fost domeniile la care se pricepea toata lumea. Pentru urmatorii cinci ani insa multi si-au luat gandul de la afacerile cu apartamente sau terenuri. Dar asta nu inseamna ca nu va mai exista dezvoltare imobiliara.
Cum se vedeau imobiliarele de astazi prin paginile Ziarului Financiar din 2004? "Pretul pe metrul patrat la locuinte va ajunge in medie la 700-800 de euro fata de o valoare actuala in jur de 300 de euro" sau "masinile romanilor vor rula pe autostrazi, care vor forma o retea de 900 pana la 1.500 de kilometri in 2010" - acestea sunt doar doua din previziunile facute in 2004 care au fost contrazise de catre piata: apartamentele au crescut intr-un ritm mult mai rapid, prea rapid se poate spune, iar faptul ca acum se gasesc locuinte la preturi de 700-800 euro/mp este rezultatul unei scaderi sau normalizari a preturilor, ci nu al unei "explozii" de la 300 de euro/mp.
In ceea ce priveste autostrazile, cele mai multe dintre acestea au ramas in continuare pe hartie, dar speranta moare ultima: inca 800 de kilometri de autostrazi sau centuri ocolitoare ale marilor orase ar putea fi finalizate in urmatorii doi ani, dar experienta ultimilor 20 de ani impune pastrarea unor semne de intrebare in aceasta privinta.
Imobiliarele au fost "sport national" in ultimii cinci ani, iar rezultatele se pot vedea: aproximativ 50 de centre comerciale construite in Bucuresti si in restul oraselor mari din tara, circa 1,3-1,4 milioane de metri patrati de birouri in Bucuresti, un stoc de spatii logistice de 900.000 de metri