Mişcările cu terenuri agricole din Timiş, zonă recunoscută ca fiind printre primele destinaţii preferate de speculatorii din industrie pe acest segment imobiliar, au ridicat judeţul pe primul loc din ţară, cu cele mai multe operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară. S-au înregistrat 223.894 de tranzacţii, în perioada ianuarie – noiembrie 2009, în scădere cu 13% faţă de perioada similară din 2008. Pe locul doi în top se situează Bucureştiul cu un număr d
Mişcările cu terenuri agricole din Timiş, zonă recunoscută ca fiind printre primele destinaţii preferate de speculatorii din industrie pe acest segment imobiliar, au ridicat judeţul pe primul loc din ţară, cu cele mai multe operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară. S-au înregistrat 223.894 de tranzacţii, în perioada ianuarie – noiembrie 2009, în scădere cu 13% faţă de perioada similară din 2008.
Pe locul doi în top se situează Bucureştiul cu un număr de 211.257 de operaţiuni şi o scădere de 16% faţă de perioada ianuarie – noiembrie 2008, urmat de Cluj cu 177.069 de tranzacţii şi o scădere de 16%, potrivit statisticilor realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
La nivelul întregii ţări, pentru perioada analizată, operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară au scăzut cu 18% până la 3,16 mil. de tranzacţii.
„Singura explicaţie plauzibilă este că se fac mişcări cu terenuri agricole. Timişoara a fost prima zonă în care s-au cumpărat masiv terenuri agricole, asta datorită solului bun şi a cadastrului fără probleme juridice. Acum s-ar putea ca tranzacţiile trecute să se reaşeze, să se comaseze terenurile şi să treacă din mâna persoanelor care erau de interfaţă, în mâna adevăraţilor proprietari. Altă explicaţie nu este, pentru că s-a construit puţin, spre deosebire de Cluj, unde s-a construit de zece ori mai mult“, a declarat pent