La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) s-a înfiinţat ieri o comisie care să stabilească numărul de paturi de care are nevoie fiecare secţie, în funcţie de adresabilitate.
Astfel, se speră ca situaţiile în care la unele secţii pacienţii stau câte doi în pat, iar la altele stau saloanele goale, să dispară. Managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână speră ca în aproximativ două săptămâni comisia să termine evaluarea, iar în altele două deja să se creioneze o altă structură. „Comisia ia la puricat spitalul, astfel încât să identificăm, cu pixul în mână, cu planurile spitalului, fiecare pat, fiecare magazie, iar la sfârşit să putem să tragem o concluzie şi să putem redistribui paturi şi reorganiza secţii pentru că Spitalul de Urgenţă se confruntă cu un sistem învechit, este greu şi trebuie un pic mai multă flexibilitate, să nu mai stea oamenii doi în pat sau pe holuri", a precizat dr. Căpăţână.
Această măsură vine şi ca urmare a unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii, de la jumătatea lunii, conform căreia spitalele îşi vor putea modifica structura organizatorică în funcţie de gradul de ocupare al paturilor. „Este nevoie de mai multă flexibilitate. Spitalele, unităţile sanitare în general, trebuie să răspundă nevoilor pacienţilor. Avem unele secţii şi compartimente supraaglomerate, unde pacienţii stau câte doi în pat şi alte structuri în care adresabilitatea este scăzută. Am cerut managerilor să analizeze gradul de ocupare al paturilor şi situaţia din fiecare unitate şi le-am dat posibilitatea ca, în funcţie de necesităţi, să poată modifica structura unităţii sanitare sau, pentru o perioadă determinată, să interneze pacienţii unei secţii supraaglomerate în alte secţii libere, astfel încât să evităm disfuncţionalităţile", declara în urmă cu două săptămâni ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
La Ortopedie nu poţi arunca un ac @N