Ieri Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş a lansat campania „Alianţă pentru siguranţă", care are ca scop prevenirea a trei tipuri de furt: de autoturisme, din autoturisme şi din locuinţe.
Dacă înainte hoţii furau tot ce găseau în maşină, cum ar fi casetofonul, acum cei care atentează la maşinile timişorenilor au pretenţii. Astfel că, laptopurile, GPS-urile şi poşetele dunt cele mai mai tentante obiecte.
Doamnele sunt se pare cele mai neatente. Ele îşi lasă geanta la vedere şi pleacă. Hoţi nu pot rezista unei asemenea tentaţii şi sparg maşina. "Vrem ca oamenii să nu mai lase la vedere bunurile de valoare. Vrem să prevenim aceste lucruri", a spus Nicolae Pistrui, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere din IPJ Timiş.
Poliţia din Timişoara a atras atenţia şi asupra faptului că, mulţi dintre timişeni sunt tentaţi să nu îşi verifice maşinile, dacă au asigurare.
Zonele cele mai atacate
Giroc, Soarelui, Fabrica de Zahăr, Traian şi Complex sunt zonele cele mai afectate de atacurile hoţilor.
Anul trecut în judeţul Timiş au fost furate 213 de autoturisme, în timp ce în 2009, doar 178. „Chiar dacă numărul a scăzut, noi vrem ca oamenii să conştientizeze acest risc", a spus Nicolae Pistrui. În ceea ce priveşte furtul din autoturisme, în 2009 s-au înregistrat 1337 de astfel de furturi, adică cu 9 procente mai puţin decât în 2008.
Şi furturile de locuinţe a reprezentat un subiect sensibil în cadrul lansării campaniei "Alianţă pentru siguranţă". În 2009 au avut loc 569, cele mai multe înregistându-se în Timişoara, iar în mediul rural numărul spargerilor a crescut. Poliţiştii au recomandat oamenilor să îşi pună bijuteriile şi obiectele de valoare la bancă, pentru ca hoţii să nu fie tentaţi să le spargă locuinţa.