» Locuitorii oraselului Intorsura Buzaului, supranumit "Polul Nord al Romaniei", se lupta cu gerul naprasnic cu aceleasi mijloace pe care le foloseau stramosii lor: tuica si focul cu lemne. Majoritatea localnicilor nu se mai sperie insa de temperaturile care au paralizat Romania in ultimele zile.
La Intorsura Buzaului este atat de frig incat apa ingheata aproape instantaneu. Localnicii spun insa ca gerul de -30 grade Celsius nu ii mai impresioneaza, pentru ca s-au obisnuit cu temperaturi de -20 de grade. "Inasprirea vremii nu este tocmai o catastrofa pentru noi", ne marturiseste primarul orasului, Leca Bacila. In ultimele doua zile insa, cand s-au inregistrat -34 si -32 grade Celsius, aproape toata suflarea urbei s-a retras in case. Imprejurimile orasului sunt pustii. Singurele zgomote care se aud pe dealurile acoperite de o manta de zapada sunt huruitul motoarelor masinilor care trec in viteza si crengile copacilor care trosnesc din cauza frigului patrunzator. Doar cativa temerari si-au inhamat totusi caii la carute si si-au parasit gospodariile pentru a merge sa aduca lemne. Unul dintre localnici, Ioan Antal, glumeste chiar pe seama gerului. "Aici, la Intorsura, noi suntem mai speciali.
Desi tinem de Covasna, nu suntem unguri, si, desi judetul nostru face parte din Transilvania, noi suntem mai degraba regateni. Avem si ceva unguri in oras, dar si lor le e tot asa de frig ca si noua", spune barbatul. In toata zona, oamenii s-au pregatit din vreme pentru iarna, iar stivele de lemne din curti le dau siguranta ca, oricat de mult ar tine gerul, ei nu vor avea probleme cu incalzirea. Cei care si-au facut stive mai mici de lemne se aprovizioneaza din depozitul primariei. "Avem pregatita o cantitate de 700 metri cubi de lemne pentru gospodariile particulare, care costa atat de putin, incat nimeni nu trebuie sa-si faca griji ca va suferi de frig