Vizita de două zile la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu, se bazează pe trei obiective: cooperarea în efortul Republicii Moldova de integrare europeană, utilizarea fondurilor europene şi sprijinul direct pe care statul român îl va acorda Moldovei. Preşedintele României a avut la Chişinău mai multe întâlniri oficiale şi au fost făcute şi unele concluzii.
În termini diplomatici, pe parcursul vizitei preşedintelui român la Chişinău s-a discutat despre interesele complementare şi convergente a două state care îşi construiesc relaţiile în spirit european. La modul practic, însă, România a promis sprijin masiv, inclusiv financiar, pentru a face Republica Moldova demnă de atenţie în vederea aderării la UE în pachet cu Balcanii de Vest. Traian Băsescu a afirmat că Republica Moldova este pregătită pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană, în acest sens urmând a fi semnat un parteneriat între România şi Republica Moldova, pentru a grăbi acest proces.
Băsescu a declarat că "România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu Republica Moldova": "România este de acord să semneze un tratat care să vizeze regimul frontierelor aşa cum au fost moştenite de la fosta URSS. Un astfel de acord este necesar, pentru a aduce modul de trecere a frontierei de către cetăţenii moldooveni spre UE la standarde europene care sunt mult mai avantajoase pentru cetăţenii Republicii Moldova", a declarat Băsescu.
Subiectele care ţin de relaţiile economice dintre cele două state ocupă aproape jumătate din agenda vizitei. Traian Băsescu a enumerat acţiunile pe care le va întreprinde România pentru a diminua dependenţa energetică a Republicii Moldova de Rusia. Printre acestea conectarea sistemelor energetice şi de gaze naturale. "În cadrul politicii de vecinătate, pe parteneriatul estic, vizăm realizarea proiectului de interc