SIF Banat-Crisana (SIF1), condusa de Ioan Cuzman, a anuntat incheierea unor tranzactii judiciare in vederea stingerii litigiilor cu actionarii grupati in jurul lui Horia Ciorcila si al Bancii Transilvania, carora le-au fost limitate drepturile de vot in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2009, cand au fost alesi membrii Consiliului de Administratie (CA).
Tranzactiile judiciare reprezinta intelegeri intre doua parti de a renunta la procese aflate in desfasurare, prin realizarea unor concesii reciproce.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, conducerea SIF Banat-Crisana a oferit grupului de investitori trei din cele sapte locuri ale Consiliului de Administratie pentru ca acestia sa renunte la procese. Societatea a anuntat deja la sfarsitul saptamanii trecute ocuparea a doua locuri vacante din CA de catre Claudiu Silaghi, membru fondator al Bancii Transilvania, si Dragos Bilteanu, directorul general al grupului Romenergo, ambii facand parte din grupul actionarilor care au dat in judecata compania. Schimbarile ar urma sa fie confirmate in cadrul viitoarei AGA din aprilie. Al treilea loc in CA i-ar putea reveni lui Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, care a prins un loc in CA la alegerile din aprilie anul trecut, dar si-a dat demisia in semn de protest fata de deciziile conducerii SIF.
In aprilie 2009, conducerea SIF1 a suspendat drepturile de vot aferente unui pachet de 16,5% din actiuni pe motiv ca detinatorii acestora ar fi actionat in mod concertat cu Banca Transilvania si persoane din conducerea acesteia pentru a prelua controlul SIF. Din grup faceau parte peste 20 de investitori, printre care si fonduri straine de investitii. Majoritatea investitorilor din grup au deschis procese impotriva SIF1, contestand hotararile AGA, insa nu au obtinut pana acum nicio decizie favorabila.
Decizia conducerii SIF de a ca