Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a transmis, miercuri, că este optimistă cu privire la ultima evaluare a Programului Economic convenit cu România şi consideră că directorii executivi ai instituţiei vor aviza pozitiv concluziile experţilor.
„Acordul este unul preliminar, dar avem motive să fim optimişti. Considerăm că board-ul va aviza pozitiv această evaluare, iar cele două tranşe vor fi eliberate", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.
Boardul se va reuni la mijlocul lunii februarie, iar în cazul în care board-ul îşi va da acordul, cele două tranşe vor fi eliberate în 48 de ore. La rândul ei, Comisia Europeană va elibera cea de-a doua tranşă în cursul lunii martie.
Tranşele a treia şi a patra de la Fondul Monetar Internaţional vor fi ultimele care vor finanţa, în proporţie de 50%, deficitul bugetar. Începând cu trimestrul al doilea din 2010, finanţatorul extern şi Guvernul de la Bucureşti vor renunţa la înţelegerea iniţială, care a marcat o excepţie de la regula FMI: banii nu susţin niciodată, în mod direct, balanţa de plăţi a unui stat (deficitul bugetar), ci rezervele băncii centrale. La rândul său, Comisia Europeană (CE) va continua să finanţeze deficitul statului.
UPDATE 10 41 Vom avea creştere economică chiar din primul trimestru al anului
Experţii delegaţiei FMI şi a Comisiei Europene apreciază că cea mai dificilă perioadă a crizei în România se apropie de sfârşit, dar că reformele la care s-au angajat autorităţile de la Bucureşti trebuie continuate.
„Cea mai rea parte a crizei a trecut, dar este important ca România să continue reformele. În privinţa acestei evaluări, majoritatea ţintelor au fost îndeplinite", a declarat Fabienne Illzkowitz.
La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a adăugat că, în 2009, România a înregistrat o creştere economică n