Occidentalii pregătesc terenul deschiderii unui dialog cu talibanii, subiect central la Conferinţa internaţională de la Londra pe tema Afganistanului. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a retras numele a cinci lideri talibani de pe lista neagră a terorismului. Observatorii mai atenţi constată că această mână întinsă talibanilor intervine într-un moment când aceştia sunt în plină ofensivă, prezenţi peste tot, capabili să lovească unde vor, să intimideze populaţia şi să impună condiţii.
Occidentalii pregătesc terenul deschiderii unui dialog cu talibanii, subiect central la Conferinţa internaţională de la Londra pe tema Afganistanului. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a retras numele a cinci lideri talibani de pe lista neagră a terorismului.
Este bine de ştiut de acum încolo : nu toţi talibanii sunt răi. Unii sunt moderaţi şi au şi primit un fel de certificat în acest sens. Cum ar fi cei cinci talibani, foşti înalţi responsabili politici ai regimului răsturnat de la putere în urma intervenţiei internaţionale din 2001.
Cuvântul de ordine este acum în Afganistan cel al reconcilierii naţionale. Ţările vecine cu Afganistanul, în frunte cu Turcia sprijină acest lucru. Iniţiativă sprijinită şi de Fondul Monetar Internaţional, precum şi de Banca Mondială, care sunt dispuse să investească bani în reciclarea profesională a talibanilor, adică în vederea integrării lor în societate, fără arme de data aceasta.
Observatorii mai atenţi constată că această mână întinsă talibanilor intervine într-un moment când aceştia sunt în plină ofensivă, prezenţi peste tot, capabili să lovească unde vor, să intimideze populaţia şi să impună condiţii.
Sunt însă de acord aceşti talibani numiţi moderaţi să facă pace şi să participe eventual la alegeri, să primească bani pentru a depune armele şi să revină la viaţa civilă ? Ex