Proiect. Guvernul doreste sa-i degreveze pe proprietari de o sarcina, cu scopul de a obtine mai usor acordul lor pentru reabilitarile cladirilor cu risc seismic.
Guvernul intentioneaza sa elimine conditia impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat impotriva cutremurelor, prin care statul se asigura ca proprietarii ramburseaza suma investitiei, si sa nu le mai solicite acestora sa restituie banii cheltuiti de autoritati, pentru a urgenta lucrarile.
Conform legii, lucrarile de proiectare si de executie a operatiunilor de consolidare pentru locuintele care apartin persoanelor fizice sunt finantate integral de la buget. Proprietarii, in schimb, sunt obligati sa restituie in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe un interval de maximum 25 de ani, contravaloarea executiei lucrarilor de consolidare. Pentru realizarea acestei plati se instituie o ipoteca asupra casei consolidate.
In cazul in care, pana la plata contravalorii acestei sume, proprietarul doreste sa vanda locuinta, ipoteca trebuie preluata de viitorul proprietar al casei, lucru ce ingreuneaza procedura de vanzare a unui imobil. Din acest motiv, oamenii sunt reticenti in a-si da acordul pentru consolidarea cladirii in care locuiesc.
"Pentru a elimina toate barierele care impiedica urgentarea executarii lucrarilor de consolidare, Guvernul intentioneaza sa elimine atat aceasta ipoteca, dar si obligativitatea de restituire a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic", au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
35.000 de constructii, avariate la un nou cutremur
Executivul intentioneaza, de asemenea, sa asigure finantare si pentru consolidarea spatiilor cu alta destinatie din blocuri, in conditii similare locuintelor, precum si sa combine lucrarile de interventie cu cele de reabilitare a