Asigurătorii semnalează reducerea sumelor pentru care sunt asigurate imobilele. În cazul locuinţelor finanţate de bănci, de multe ori sumele din poliţe nu pot fi reduse. Căderea pieţei imobiliare a avut ca efect reducerea sumelor pentru care acestea sunt asigurate. Sumele din poliţele încheiate pentru apartamente sunt cu 30-35% mai mici comparativ cu cele încheiate în prima parte a anului 2008 la Uniqa, în timp ce la Allianz, suma medie asigurată pe întregul portofoliu s-a redus
Asigurătorii semnalează reducerea sumelor pentru care sunt asigurate imobilele. În cazul locuinţelor finanţate de bănci, de multe ori sumele din poliţe nu pot fi reduse.
Căderea pieţei imobiliare a avut ca efect reducerea sumelor pentru care acestea sunt asigurate. Sumele din poliţele încheiate pentru apartamente sunt cu 30-35% mai mici comparativ cu cele încheiate în prima parte a anului 2008 la Uniqa, în timp ce la Allianz, suma medie asigurată pe întregul portofoliu s-a redus cu 8%.
În cazul locuinţelor cumpărate în urma contractării unui credit ipotecar, poliţele sunt cesionate în favoarea băncilor. BCR şi Raiffeisen, de exemplu, nu acceptă reducerea sumelor asigurate, în timp ce BRD acceptă reducerea acestora până la nivelul sumei pe care împrumutatul o mai are de rambursat.
Riscul proprietarilor: supraevaluarea
Cele mai mari preţuri pe piaţa imobiliară au fost practicate în anii 2007 şi 2008. Apartamentele cumpărate atunci „sigur sunt supraevaluate în momentul de faţă, dar depinde şi de condiţiile de asigurare (n.r.: termenii contractuali)“, afirmă preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
Opiniile asigurătorilor în privinţa sumelor pentru care pot fi asigurate locuinţele şi noţiunea de supraevaluare sunt diferite. „Asigurarea imobilelor la valoarea comercială nu este OK. Tr