"In Romania, marea problema este calitatea morala a oamenilor. E socant cit de multa lipsa de educatie exista, cit de putine aspiratii! Televiziunile si ziarele, generalizez, desigur, flateaza straturile sociale joase", spune Mircea Cartarescu intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan. Scriitorul vorbeste despre impactul tehnologiei asupra obiceiurilor de lectura, cu o zi inainte de lansarea, in premiera in Romania, a volumului Nostalgia intr-un format inedit.
- Cum va suna, puse impreuna, Gazeta Sporturilor, Mircea Cartarescu, Humanitas si un format nou de carte? Nu e un moft?
- Nicidecum! Formatul pe care-l oferiti cititorilor Gazetei Sporturilor mi se pare minunat. Cuprind “Nostalgia” in mina si cred ca varianta aceasta olandeza e prima inovatie tipografica la nivel de carte dupa zeci de ani. Cit despre legatura cu Gazeta, sint convins ca e o asociere foarte buna! Ideea revolutionara a acestei carti de buzunar va ajunge exact la publicul tinar. Vor gasi in carte un fel de Ipod, un omolog al gadgeturilor moderne cu care sint obisnuiti.
- Si….
- Va avea succes, veti vedea! Dincolo de conotatiile culturale e frumoasa, e usor de manevrat, se tine intr-o mina si se citeste lesne, oriunde, in masina, in metrou, la birou. E cool si sper sa mai apara si un “t” la sfirsiul cuvintului. Faptul ca se rasuceste si se citesc paginile atit de comod imi place mult!
- Astazi multe carti se citesc pe net.
- Stiti cum vad eu diferenta intre tipar si calculator? Inainte de formatul cartii asa cum il stim noi azi, cel de codex, sulul de pergament reprezenta suportul scrierii. Parcurgeai sulul fara sa poti reveni la o zona anterioara a lecturii. Revolutia cartii fata de sul a fost faptul ca omul a putut rasfoi, selecta, reveni sau rezuma. Cartile care se citesc pe computer sint o intoarcere in timp la o lectura incomoda. Uitati-va si