Bancherii ar putea scumpi creditele cu garantii aflate in derulare din cauza ca deprecierea activelor aduse de clienti drept colateral face ca in unele cazuri acestea sa nu mai acopere nici sumele ramase de rambursat. Banca Nationala obliga bancile sa faca reevaluari ale garantiilor macar o data pe an.
"Le-am cerut bancilor sa reevalueze colateralul (garantiile detinute in cadrul contractelor de credit, n. red.), ceea ce trebuie sa faca cel putin o data pe an. Noi doar le-am reamintit regulamentul. Banca se poate duce catre client pentru a-i cere garantii suplimentare astfel incat sa isi acopere integral valoarea expunerii, insa aceasta face obiectul unei negocieri separate", spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
Cinteza vorbea inca de la inceputul lui 2009 despre lentoarea cu care bancile isi reevalueaza garantiile, care in majoritatea cazurilor reprezinta bunuri imobiliare. Cum valoarea apartamentelor a cazut cu circa 50% fata de maximele atinse in 2008, bancile se pot trezi astfel ca in multe cazuri valoarea creditului pe care il au de recuperat de la clienti este mai mare decat valoarea de piata a garantiilor aduse de client.
"Diferenta negativa se provizioneaza", explica Cinteza.
Potrivit unor studii ale BNR, raportul dintre valoarea creditelor aflate in sold si cea a garantiilor detinute de banci era de 65%. Insa, potrivit acelorasi date, pentru imprumuturile acordate in trimestrul al doilea din 2008, respectiv cand preturile pe piata imobiliara erau la varfuri istorice, raportul dintre valoarea creditului si cea a garantiei fusese de 75%. Astfel, la o scadere de peste 25% a pretului imobilelor, garantia nu mai acopera integral valoarea respectivelor credite. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca aplicarea acestei cerinte de reevaluare in plina perioada de criza, cand valoarea