Cel mai mare proiect eolian de pe plan local, dezvoltat de grupul ceh CEZ, va aduce României beneficii de aproximativ 300 de milioane de euro.
Dacă Oltenia este celebră pentru cărbune, zona Prahovei pentru petrol şi gaze, Dobrogea se poate lăuda cu altceva: vântul prielnic. Dovadă stă faptul că în judeţul Constanţa se lucrează acum la instalarea celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, de 600 MW, aparţinând grupului ceh CEZ.
Alţi aproximativ 2.000 MW aşteaptă însă să intre în bătaia vântului în România în următorii ani. Cât câştigăm, însă, pe plan local din această industrie? Prima parte a proiectului grupului ceh, însemnând montarea a 139 de turbine (347,5 MW), ar trebui finalizată în primăvara acestui an, iar până acum au fost instalate 40. Dacă lucrurile merg cum trebuie, toate cele 240 de turbine cât va avea ferma se vor învârti, în 2011, în localităţile Fântânele şi Cogealac.
Investiţia totală se ridică la 1,1 miliarde de euro, iar circa 30% din această sumă va intra în economia românească, potrivit lui Martin Pacovsky, director operaţional al CEZ România.
„Estimăm că ce rămâne în economia românească, fie prin salarii, fie prin materialele pe care le cumpărăm sau alte servicii, se ridică la aproximativ 30% din valoarea proiectului. Brut, circa 300 de milioane de euro rămân în ţară. Restul sunt mai mult sau mai puţin turbinele, care sunt produse în afara României”, a declarat pentru EVZ oficialul CEZ.
Turbinele eoliene, furnizate de General Electric, sunt asamblate în Germania, în cea mai mare parte, şi în Spania. Ajung în Portul Midia, de unde, pentru transportarea fiecăreia, sunt necesare 10-12 camioane. Cum România nu este implicată în industria producţiei de echipamente pentru turbine, locurile de muncă semnificative sunt asigurate în timpul construţiei parcului, programate să dureze