Misiunile Fondului Monetar International si Comisiei Europene in Romania au anuntat, miercuri dimineata, ca sunt de acord cu deblocarea urmatoarelor doua transe din imprumutul extern, in luna februarie, respectiv martie, insa cat ne va ajuta acest lucru?
Desi am vrea sa credem ca situatia economica din Romania s-a imbunatatit si, drept rasplata, misiunea FMI a hotarat ca meritam sa primim banii din imprumutul stand-by, adevarul este ca oficialii institutiei au luat aceasta decizie mai mult pe baza unor promisiuni din partea Guvernului.
Astfel, guvernantii au promis sa faca reforme fiscale, printre care reducerea cheltuielilor cu salariile, de exemplu. Un subiect dezbatut din plin in ultimele saptamani, anume disponibilizarea unui mare numar de bugetari, va depinde, in totalitate, de Guvernul Romaniei, nu de FMI sau CE.
Potrivit lui Jeffrey Franks (foto), seful misiunii FMI in Romania, institutia a cerut ca ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor sa scada de la 9% din produsul intern brut la 7%, insa cum se va realiza acest lucru ramane la latitudinea noastra.
"Nu este o reducere, ci o revenire la un sistem public mult mai echilibrat din punct de vedere al salariilor si angajatilor. Sunt doua metode de scadere: sa reduci salariile sau numarul de salariati", a declarat Franks.
"Guvernul vrea sa faca o combinare din acesti doi factori. Cu siguranta, va fi o reducere a numarului de angajati. Mixul exact l-am lasat la voia Guvernului, nu va fi impus de comunitatea internationala, dar obiectivul este ceva asupra carora am ajuns de acord", a adaugat el.
Prin urmare, depinde de guvernanti daca vor dori sa aiba mai putini angajati, cu aceleasi salarii, acelasi numar de angajati, cu salarii mai mici sau daca vor reduce si numarul de salariati, si nivelul veniturilor acestora.
De asemene