Tot mai mulţi adolescenţi fac acte de caritate. Ei se oferă să-i ajute pe oamenii sărmani şi nu cer bani. Copiii spun că se simt excelent după ce fac un bine celor nevoiaşi.
Iulia Barbu este printre puţinii oameni de afaceri locali care fac muncă de voluntariat. Nu s-a înscris în nicio organizaţie specializată, dar cazurile sociale nu o lasă indiferentă. „Aflu din diverse surse despre oameni aflaţi în suferinţă, care sunt singuri pe lume. Nu mă lasă inima să le întorc spatele“, spune Iulia.
A dat o garsonieră şi bani de medicamente scumpe
Ultimul caz în care s-a implicat femeia este cel al unui tânăr bolnav de cancer, căruia medicii nu-i acordă multe şanse de supravieţuire. Iulia Barbu i-a închiriat o garsonieră şi îi plăteşte un tratament foarte scump, de 1.500 de lei pe săptămână.
„Mai mult decât toată medicamentaţia, pentru bolnav este important să ştie că nu e singur pe lume“, este de părere Iulia Barbu. De soarta persoanelor defavorizate au început să se preocupe tot mai mulţi voluntari. „Pe lângă elevi, la noi sunt înscrişi şi mulţi adulţi. De exemplu, unii dintre medicii de la Ambulanţă, după program, lucrează ca voluntari“, a declarat Marcel Babliuc, directorul filialei Bacău Crucea Roşie. El mai spune că ideea de voluntariat prinde mai ales în rândul tinerilor, care se implică şi pun suflet în orice activitate, fie ea cât de măruntă.
În momentul de faţă, la Crucea Roşie Bacău sunt înscrişi peste 150 de voluntari, însă nu toţi sunt activi. Cei care se implică în mod real în acţiunile de voluntariat sunt elevii. „Mulţi dintre ei provin din familii mai necăjite. De aici şi dorinţa lor de a ajuta oamenii aflaţi în necaz“, a adăugat directorul Babliuc. Şi la Fundaţia de Sprijin Comunitar, una dintre organizaţiile nonguvernamentale cel mai active din judeţul Bacău, activează 150 de voluntari, cei mai mulţi lic