Orice ideologie serioasa, bine fundamentata, priveste societatea în plenitudinea ei, ca un organism viu, bine articulat, caruia îi trebuiesc asigurate legaturi, corelatii între diversele segmente sociale (învatamânt, cercetare, industrie, agricultura, sanatate, cultura, arta, etc.), conducând la dezvoltarea armonioasa a acestora, astfel încât productia, specifica fiecareia din ele, sa fie apreciata si utila societatii. Aceste legaturi sunt în mod normal asigurate prin cai de comunicatie în marea lor majoritate, natural stabilite. De aceea, revendicarea unei politici coerente, în vederea transformarii societatii românesti, de la una dezvoltata contra naturii, la alta conform cu natura umana, a devenit aproape de nelipsit în propaganda facuta de partidele actuale din România.
Daca toate aceste partide si ideologii ar avea solutii pentru dezvoltarea tuturor segmentelor sociale, problema competitiei dintre ele, vizând accesul la putere, nici nu ar fi asa de importanta. Asemenea solutii însa nu exista, unele ideologii favorizând dezvoltarea unor segmente în detrimentul si pe seama altora, iar altele chiar sustin pe fata lupta de clasa (sociala), între diverse grupuri sociale. De aceea pozitia diverselor partide în raport cu rolul si importanta fiecaruia din segmentele sociale, este hotarâtoare si esentiala ca argument electoral. Sa încercam, în continuare, sa creionam o parte din atitudinile si influentele ideologice asupra uneia din segmentele bine institutionalizate ale oricarei societati moderne, anume asupra cercetarii stiintifice.
Este general acceptat faptul ca singura sursa reala de cunostere a tot ce ne înconjoara, a legilor naturii si societatii, este cercetarea stiintifica. Fara acest segment, societatea este profund handicapata, fiind practic condamnata la stagnare. Ca oricare segment al unei societati deschise, cercetarea stiintifica este organi