Mai multe state europene, printre care şi România, riscă să intre în incapacitate de plată, în anii următori, în pofida sprijinului primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI, pentru cotidianul austriac Der Standard, citat de Portfolio.hu. Fondul oferă un sprijin financiar consistent ţărilor europene confruntate cu probleme bugetare, care astfel "cumpără timp", a afirmat Rogoff, prezent la Forumul Economic de la Davos.
Mai multe state europene, printre care şi România, riscă să intre în incapacitate de plată, în anii următori, în pofida sprijinului primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI, pentru cotidianul austriac Der Standard, citat de Portfolio.hu.
Fondul oferă un sprijin financiar consistent ţărilor europene confruntate cu probleme bugetare, care astfel "cumpără timp", a afirmat Rogoff, prezent la Forumul Economic de la Davos.
Va fi dificil pentru instituţia financiară să salveze toate statele pe care le sprijină, deoarece unele dintre acestea au acumulat deficite "intolerabil de mari", a adăugat Rogoff, în prezent profesor la Universitatea Harvard din SUA.
Atâta timp cât au acces la finanţare în condiţii favorabile, statele au o şansă de a evita falimentul. Însă doar câteva ţări sunt într-o situaţie politică în care pot duce până la capăt programe riguroase de control al cheltuielilor, a afirmat el.
Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia, ţările vizate
"În anii care vor urma vom vedea câteva (state, n.r.) intrând în incapacitate de plată", a adăugat Rogoff.
Fostul economist-şef al FMI a nominalizat Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia printre ţările care prezintă riscuri, însă a menţionat că şi Irlanda sau Portugalia au, de asemenea, probleme.
"Fondul le-a oferit timp, dar nu toate v