Institutul National de Statistica (INS) promite ca va definitiva indicele imobiliar pana la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an, urmand ca in 2012 sa introduca si o noua metoda de calcul a inflatiei.
"Indicele imobiliar va fi definitivat pana la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an. Metodologia de calcul a fost finalizata in martie 2009, iar in apri lie a fost elaborat un document privind aceasta metodologie. Tot anul trecut a fost elaborat si sistemul de ponderare. Suntem in a doua etapa de colectare a datelor pentru a simula", a explicat pentru ZF presedintele INS, Vergil Voineagu.
El a precizat ca nu va fi luat in considerare pre tul de oferta, ci pretul stabilit in urma negocierii si autentificat la notariat, pentru care se plateste taxa.
BNR, Institutul National de Statistica si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania au semnat un protocol de colaborare privind indexul imobiliar.
Metodologia pentru calcularea unui indice al preturilor locuintelor este in faza incipienta si la nivel european si nu exista o metodologie armonizata.
In ultimii doi ani toate tarile s-au confruntat cu o reasezare a preturilor pe piata imobiliara, in contextul crizei financiare internationale, dupa mai multi ani de cresteri accentuate. Segmentul imobiliar este o componenta importanta a fiecarei economii, inclusiv prin prisma impactului pe care il poate avea la nivelul stabilitatii financiare.
BNR nu a tinut cont pana acum de evolutia preturilor pe piata imobiliara in luarea deciziilor de politica monetara, intrucat aceasta nu era reflectata in indicele pre turilor de consum. Totusi, oficialii bancii centrale vorbeau de aparitia unor bule speculative pe anumite segmente ale pietei imobiliare.
Anul trecut in Romania s-a reluat procesul de dezinflatie. Totusi, rata inflatiei nu s-a incadrat in intervalul-tintit de