Inspectorii de muncă au amendat societatea gălăţeană cu 3.000 de lei, iar Damen cere acum restituirea acestei sume şi onorariul avocatului. Conducerea şantierului naval Damen a solicitat Judecătoriei să constate că ITM Galaţi a încălcat legislaţia europeană când a constatat că doi dintre directorii săi nu au contracte de muncă.
Citiţi şi:
Conducerea Şantierului Naval "Damen" riscă sesizare penală
Şantierul Naval Damen Galaţi a primit amenzi în valoare de 94.000 de lei
Galaţi: ArcelorMittal şi Damen pregătesc noi concedieri
În cursul lunii octombrie 2009, şantierul Naval Damen din Galaţi a fost amendat cu 3.000 de lei de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Inspectorii de muncă au descoperit că directorul operaţional al companiei, Rinus Brugge, şi directorul Compartimentului remorchere şi ambarcaţiuni, Sicco Postma, ambii cetăţeni olandezi, nu aveau forme legale de angajare după modelul impus de legislaţia din România.
Pe marginea subiectului s-a creat o adevărată dispută juridică, conducerea şantierului naval Damen susţinând că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au efectuat controlul în absenţa lor, astfel încât nu s-au putut apăra, iar la semnarea procesului verbal de contravenţie nu a fost prezent un martor asistent.
Reprezentanţii Damen Galaţi au introdus, zilele trecute, o plângere la Judecătoria Galaţi, prin care cer constatarea nulităţii procesului verbal de sancţionare pe motiv că ITM Galaţi trebuie să aplice legislaţia europeană şi nu pe cea românească în ceea ce îi priveşte pe cei doi directori întrucât sunt cetăţeni străini.
Nu sunt angajaţi, ci detaşaţi
Întrebarea firească care se pune este de ce li s-ar aplica directorilor de la Damen altă legislaţie din moment ce ei lucrează în România şi este normal să se supună legislaţiei româneşti în materie de muncă?
Conform