Experţii delegaţiei FMI şi a Comisiei Europene apreciază că cea mai dificilă perioadă a crizei în România se apropie de sfârşit, dar că reformele la care s-au angajat autorităţile de la Bucureşti trebuie continuate.
„Cea mai rea parte a crizei a trecut, dar este important ca România să continue reformele. În privinţa acestei evaluări, majoritatea ţintelor au fost îndeplinite", a declarat Fabienne Illzkowitz.
La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a adăugat că, în 2009, România a înregistrat o creştere economică negativă de 7%, dar că evoluţia PIB va intra pe teritoriul pozitiv începând cu acest an.
Indicatorii lunari sugerează că este posibil ca de acum să înceapă o creştere pozitivă, dar 2010 va fi un an slab din punct de vedere economic, cu o creştere de 1,3%", a precizat Franks. Oficialul a adăugat că din 2011 România va reveni la o creştere solidă a PIB.
„Această evoluţie uşoară din 2010 se va acumula, iar 2011 va fi anul în care economia se va întoarce la rate de creştere semnificative", a adăugat oficialul FMI. El a mai spus că există perspective ca în acest an creditarea către firme să fie reluată. „Ne aşteptăm ca împrumuturile acordate sectorului privat să revină în 2010", a spus Franks.
Delegaţia FMI şi a Comisie Europene prezintă, miercuri, concluziile evaluării Programului Economic, pentru eliberarea tranşei a treia şi a patra din acordul de împrumut.