Decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a declara, în iunie 2009, pandemie de gripă nouă s-a aflat ieri în centrul unei dezbateri aprinse la Consiliul Europei.
OMS a fost practic acuzată că în vară nu a făcut altceva decât să cedeze presiunii marilor laboratoare farmaceutice, informează AFP.
„Copiii noştri au fost vaccinaţi inutil, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comis o greşeală gravă şi nu merită încrederea noastră”, a declarat epidemiologul german Wolfgang Wodarg.
Acesta a criticat dur şi laboratoarele farmaceutice, despre care a spus că ar fi folosit la producerea vaccinului anti- A/H1N1 substanţe cu efecte insuficient cunoscute. „Nu se poate exclude eventualitatea unor cazuri de cancer” la persoanele vaccinate, a adăugat Wodarg.
Lipsă de transparenţă
Prezent la Strasbourg, consilierul special al OMS pe probleme de pandemie, Keiji Fukuda, a respins acuzaţiile lansate de epidemiologul german, fără a fi însă convingător când i s-a reproşat lipsa de transparenţă. Conform legii, anumite date nu pot fi făcute publice, a spus Fukuda, reiterând că declararea pandemiei nu a fost decisă la presiunea industriei farmaceutice mondiale. Wolfgang Wodarg şi Keiji Fukuda nu s-au pus de acord nici în privinţa definiţiei pandemiei.
În timp ce primul a spus ca aceasta are legătură, înainte de toate, cu mortalitatea, Fukuda a insistat asupra „răspândirii unui nou virus în lume”. „Nu putem şti imediat câte victime va face şi este nevoie de cel puţin cinci ani pentru o estimare definitivă”, a argumentat consilierul OMS.
Laburistul britanic Paul Flynn a fost mandatat ieri să redacteze un raport privind declararea pandemiei de gripă nouă, documentul urmând să fie înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va adopta o recomandare pe această temă.
Gripa pandemic