Romania se situeaza pe locul 10 in topul natiunilor care populeaza cu infractori inchisorile din Marea Britanie, dupa Jamaica, Nigeria, Irlanda, Vietnam, Polonia, China, Somalia, Pakistan si India.
Politicile guvernului britanic au transformat inchisorile din Marea Britanie in "Natiunile Unite ale crimei", detinutii provenind din nu mai putin de 160 de tari diferite din cele 192 cate fac parte din ONU, comenteaza Daily Mail.
Nu exista ratiuni pentru care s-ar putea trage concluzia ca imigrantii sunt mai certati cu legea decat britanicii. Faptul ca 11.546 din totalul de aproape 84.000 de puscariasi au alta cetatenie semnifica doar ca numarul imigrantilor din Marea Britanie este mult prea mare, mai comenteaza jurnalistii britanici.
"Ceva nu este in regula cu politicile noastre de securitate si imigratie", a declarat deputatul conservator Damian Green, care a criticat si faptul ca britanicii platitori de taxe trebuie sa achite costurile cazarii acestor infractori in spatele gratiilor.
Ingrijorate de amploarea fenomenului, autoritatile britanice incearca sa ia toate masurile posibile care sa stopeze popularea inchisorilor cu infractori proveniti din alte tari. Astfel, imigrantilor acuzati de violuri sau crime li s-a oferit sansa de a se intoarce in tarile de origine contra unei sume de 450 de lire sterline, platibili la sosirea in tara.
Masura este extrem de controversata, cel mai recent scandal pe aceasta tema fiind declansat dupa ce s-a aflat ca de ea ar urma sa beneficieze si o tanara din Malaezia in varsta de 29 de ani, condamnata in 2008 la 5 ani de detentie pentru omor din culpa, victima fiind un copil britanic de numai 17 luni de care aceasta avea grija.
Ministrul britanic al Imigratiei, Phil Woolas, a precizat ca au fost semnate acorduri cu mai multe state prin care detinutii vor fi transfera